Full av kolhydrater

Godmorgon Sverige! Lunchtid har iofs, men men:)

Sitter och forsaker plugga med det ar lite svart eftersom det ar mycket roligare att chatta med folk dar hemma. Kul att det finns folk som rattar sig efter mina tider, haha. Det uppskattas saklart!

Har val inte hant sa jattemycket de senaste dagarna. Var pa ett alderdomshem igar och det var sa himla mysigt att traffa de aldre. De ar ju hur sota, glada och tacksamma som helst, inte bittra som vissa pensionarer hemma i Sverige. Har aven besokt ett indiskt privatsjukhus, och med tanke pa hur ofrascht det var dar undrar jag hur de vanliga sjukhusen ser ut. Lat mig slippa hamna dar...
Jag lovordade verkligen maten har i borjan, men for ett par dagar sedan hande det nagot. Trodde forst att det var kolhydraternas dag eller nagot for var middag bestor av 2 olika typer av brod, ris, potatis, makaroner, chips och ketchup. Det var lite komiskt till en borjan nar vi undrade vart tillbehoret var, halla protein liksom, men det kom inte. Tankte att det bara var tillfalligt eftersom vi fatt bra mat tidigare, men dagen efter det fick vi en liknande middag. Brod, potatismos, pasta, ris och ketchup. Nu har vi sagt till sa nu far vi iaf ordentlig mat igen...

Den sista veckan i Indien ska jag och 2 till till Kerala, och fastan Santhanam har erbjudit sig att hjalpa oss boka biljetter gar det trogt. Fragade honom for en vecka sedan och da fanns det 3 tagbiljetter kvar, men han har anda inte pallat boka dom. Sa kan det vara i ett manana manana land... Tur att det gar bussar ocksa, for Kerala blir det!

3 veckor

Soliga tisdag:) Hoppas ni har det bra hemma i Sverige och att varen kommit sa aven ni far en dos varme!

De senaste dagarna har bestatt av poolhang (resultatet blev kokt krafta), forelasningar och besok pa ett addiction centre. Alskar studiebesoken vi far gora och se hur verksamheterna har i Indien ar uppbyggda aven om det kan va tungt att se hur det kan vara pga resursbristen. Det ar dar vi blivande socionomer kommer in i bilden:)
Har ocksa borjat fa en stor hemlangtan. Saknar narheten av vissa personer och som jag sagt tidigare, svensk mat. Minst en timme om dagen pratar vi om vad vi ska ata nar vi kommer hem till Sverige igen, da ar det ganska illa haha. Men jag star ut, 4 veckor till ska jag val klara av hot and spicy food.
Forresten har jag provat pa att ata krabba, och det smakade faktiskt helt okej. Om man gillar kraftor och rakor lar man aven gilla krabba, och det var kul att prova nagot nytt. Och att ata nagot annat an ris hehe. Fast idag ska vi faktiskt ta en svang forbi en pizzeria till lunchen, yummie.

Har antligen bokat ny hemresa nu ocksa. Fick kopa en ny biljett mellan Stockholm och Umea och det svider i planboken kan jag saga. Men vad gor man? Man far tanka pa att det kunde ha varit varre.

Forutom pizza blir det aven lite shopping snart, ska forbi lite markesbutiker dar det ar typ halva priset fran vad det kostar i Sverige. Det gillar vi!

Happy Tamil New Year!

Jag lever! Min kropp har borjat anpassa sig till varmen, men nog ar det jobbigt att bo i ett hus utan AC ibland...

Igar var det nyar har i Tamil Nadu vilket firades inne i stan. Det var nagon parad ute pa gatan, och vi studenter fick hedersplatser uppe pa en balkong for att se pa hela spektaklet. Jag har nog aldrig kant mig sa kunglig som da. Indierna var mer intresserade av att kolla pa oss an pa folket i paraden, sa vi fick sta dar och vinka i vanlig ordning. Det kandes helt absurt, nu vet jag hur det ar att vara kandis! Folk som ska ga fram och ta pa en, prata, fota i smyg osv. Tur att jag ar en vanlig Svensson hemma i Sverige.
Efter stan blev det en akta indisk maltid. Vi fick mat serverat pa bananblad och at sedan med handerna. Man kan val saga att det... gick. Inget jag vill gora igen dock, haha.

Sa vad mer har hant? Jo, jag har gatt ner 2 kilo sen vi kom hit. Nog for att frukosten ar nyttig, men resten av maten... Njaaa. Har ar ju ris basvaran, man ater ris med typ kryddor eller nagot liknande och inte som vi svenskar som ater typ fiskpinnar MED ris. Sa maltiderna bestar av ris, pasta och potatis med nagot till. Typ brod. Som ar friterat eftersom man inte har nagon ugn. Sa det ar kolhydrater med kolhydrater med andra ord!

Hade aven det sista yogapasset idag. Den har veckan har faktiskt varit lite rolig for varje dag ligger fokus pa att vi ska tighta vart anus. Jag kan tyvarr inte beratta hur man gor for vi har skrivit kontrakt pa att vi inte far lara ut det till andra haha. Men det ar lite roligt att vi far sitta dar varje morgon i olika stallningar for att knipa. "I can't control if you're doing it right" som var yogalarare sager... Haha, nej... Men nu vet ni, jag kommer komma hem fit och tight som bara den;)

Har val inte sa mycket mer att skriva for tillfallet. Vi vantar pa att bli upphamtade av Santhanam eftersom det ar lite for riskabelt att aka tuk-tuk hem. Det var en olycka haromdagen da en tuk-tuk krockade med en personbil. Kan ju saga som sa att benen kapades pa tuk-tuk foraren sa det ar inget sakert fardemedel alls. Och vi som tryckte in oss 4 pers i en sa liten bil... Det gor vi nog inte om.

Nu maste jag fortsatta leta material till min essa, hors snart igen!

Efter 12 dagar...

Kottbullar, stuvade makaroner, lasagne, starkt kaffe, svenskt brod, riktigt palagg... Som ni marker borjar jag sakna svensk mat ordentligt. Hur ska jag klara 5 veckor till tro? Vi far svensk mat emellanat, som pizza, pannkakor, potatismos, kokt potatis osv, men det smakar ju allt annat an svenskt. Ni ska veta hur lyckligt lottade ni ar dar hemma i Sverige som kan ata vad ni vill nar ni vill. Jag ar avis! Tank pa oss som kan sitta och diskutera mat i timmar, hehe.

For tilfallet har vi typ husarrest eftersom det ar valvecka har i Tamil Nadu, staten vi bor i. Vi far inte vistas pa gatorna, men idag blev det ett litet undantag och vi ar inne i stan en snabbis for att gora lite nodvandigheter. Istallet for att aka ivag pa saker har vi de senaste dagarna haft forelasningar i huset. Idag pratade vi om karlek och arrangerade aktenskap, sa sjukt intressant! Sarskilt med tanke pa att jag funderar pa att skriva om just detta i min uppsats. For jo, vi ar inte bara har i Indien och glassar, en essa ska skriva under tiden vi ar har ocksa. Men det ar nemas problemas. Shankari hjalper oss och vi har mycket fritid sa det ska ga vagen.
Hursomhelst ar valdagen imorgon och efter det far vi ga ut som vanligt igen. Pa torsdag ar det nyarsafton har och da hander en massa grejer. Ska bland annat in till stan for att kolla pa nagon parad mitt pa dagen och jag undrar hur det ska ga. Vi hade 44 grader haromdagen, och att ga pa stan i sari som bestar av 6 meter tyg virat runt kroppen och topp och underkjol pa det ar inte roligt. Sarskilt inte i den hettan. Men efterat blir det indisk afton, nice nice.

Forresten, den har veckan kor vi yoga varje morgon klockan 7. Jag ar inte sa mycket for meditation och sa, men det ar en rolig start pa dagen att gora en massa knasiga ovningar! Skont och gora nagon nytta iaf.

Hej hej hemskt mycket hej!

Goddag. Imorse gick vi upp redan kvart i 6 for att aka till marknaden, och det var sa mysigt sa. Det var soluppgang nar vi for och inte sa varmt sa det var bara att passa pa och njuta. Pa marknaden salde folk allt mojligt, och jag pratade ju sist om att jag absolut inte ville se nagon slakt. Visst. Jag sprang forbi slaktdelen av marknaden, men tror ni inte att det kommer en lastbil korande med halvdoda djur istallet? Usch.
Efter marknaden akte vi till en kyrkogard i Trichy, det kanske later lite konstigt men det var faktiskt dagens sjukaste upplevelse och nagot som gjort stort intryck hos mig. Kommer forklara allt mer utforligt nar jag lagger upp bilder. Hall till godo! Dessutom akte vi till Asiens nast storsta hindutempel och vandrade omkring ett tag. Det var kul och se hur hinduerna bad till sina gudar och hur det faktiskt ser ut inne i de dar templena som man bara sett pa bild forut. Jag blev aven valsignad av en elefant och skrek rakt ut nar han geggade runt med sin snabel pa min bara rygg, haha. Elefanten skulle namligen tacka mig nar jag gav honom pengar i snabeln, varpa jag blev lite radd hehe.

Som jag skrev i forra inlagget skulle vi till en verksamhet for cp-skadade barn, och dar var vi igar. Det var en maktig upplevelse, och jag ar riktigt imponerad over hur bra indierna faktiskt tar hand om sina handikappade. Jag trodde verkligen inte att man lade ner sa mycket tid och omvardnad pa dem.
Pa verksamheten hade de en pool barnen ska anvanda for att trana upp sina muskler, men an sa lange har de inte haft rad att fylla poolen med vatten eftersom det ar for dyrt. Vi studenter har pratat om ge verksamheten en donation for detta andamal, hoppa verkligen det gar igenom med tanke pa att vi faktiskt har rad att hjalpa barnen. Det ar en god garning ocksa, och det skulle kannas sa bra i hjartat om detta kunde ga igenom.

Nu ska vi snart ga och kopa lite snacks for ikvall tankte vi ha filmkvall. Det blir Titanic, haha. Vi borjade prata om den filmen idag, och sa visade det sig att en av tjejerna har den filmen pa datorn. Sa ikvall blir det lordagsmys! Imorgon har vi sovmorgon ocksa och det ska bli sa skont att antligen fa sova ut efter ett par tidiga morgnar. Det kan behovas. Poolhang ocksa, hihi.

Update

Har kommer lite uppdatering. Allt ar fortfarande toppen har i Indien, kommer in i det indiska livet mer och mer for varje dag som gar. Igar var vi pa ett rehabiliteringscenter for indiska kvinnor vilket var jattespannande. De var jatteduktiga som kunde vava, sy klader och flata vaskor osv utan att kunna se. Jag ar sa imponerad! Dessutom sag vi en indisk albino, det var lite ovantat men intressant, haha. Lite senare akte vi in till stan for att besoka ett tempel. 400 trappsteg men det var sa vart det med tanke pa utsikten over Trichy.
Forutom detta har vi besokt 2 olika skolor och ett dagis, och som vanligt blev barnen jatteglada over att se ett par svenskar. Jag tycker att de indiska skolsystemet ar jatteroligt, innan forsta lektionen borjar ska varje klass marschera som en arme ut pa skolgarden till musik, och sedan stalla upp sig pa led for att be. Att se 3-aringar gora det var valdigt sott! Sen fick barnen sjunga for oss och vi fick aven nojet (?) att sjunga for dom. Det blev Sma grodorna och Imse vimse spindel, med rorelser och allt, och barnen holl pa att skratta ihjal sig.
Sen berattade jag ju i mitt tidigare inlagg att trafiken har ar galen. Det drojde inte ens en vecka innan man fick vara med om den forsta olyckan, namligen en hund som blev overkord. Och hur gor man da? Jo man aker vidare och later hunden ligga kvar pa vagen halvdod och lidande. Fy fan vad daligt jag madde over det...

Maten ar fortfarande supergod och haromdagen fick vi faktiskt svenska pannkakor till middag. Vad gott det var med lite svenskt mitt i allt indisk stark mat! Fick dessutom nan-brod igar, vilket smakar helt annorlunda har an vad det gor i Sverige. I Indien ar de mycket godare, hehe.

Planerna for de narmsta dagarna ar maaanga. Imorgon ska vi ex upp klockan 6 pa morgonen for att ga pa ett indiskt yogapass, och efter det blir det besok pa ett center for cp-skadade barn. Dessutom ska vi besoka ytterligare ett tempel, namligen Asiens nast storsta sa det blir haftigt. Pa lordag morgon blir det ocksa tidig uppgang for da ska vi ivag pa marknad dar man verkligen far uppleva ALLT. Det enda jag tanker skippa ar slakten av getterna, det ar nagot jag absolut inte vill se. Annars ska det bli kul att fa se en indisk marknad!

Som ni ser, allting ar kul och spannande har. Inget daligt har hant, det kanns som om man har fullt upp hela tiden och man far sa manga nya intryck varje dag. Vara flygtider hem har dock blivit andrade, vilket innebar att vi missar flighten Stockholm-Umea. Det suger saklart eftersom man inte kan gora sa mycket nar man befinner sig har, men i varsta fall far vi val kopa en ny biljett. Saker och ting loser sig alltid.

Om en stund ska vi ta en tuk-tuk tillbaka tillbaka till huset, och sen blir det en lugn kvall!


Forsta dagarna

Eftersom datorn jag brukar sitta vid ar riktigt jobbig att skriva pa kanner jag att det kommer bli lite sisadar med inlaggen, haha. Men jag ska forsoka gora mitt basta. Under gardagen var vi med Shankari (kvinnan i huset, helt underbar) och handlade klader. Indiskt ska det vara minsann! Snacka om att shoppingen har ar annorlunda fran i Sverige. Det ar bara man som jobbar och det var massor av steg innan man fick hamta ut det man kopte. Forst skulle mannen valja ut plagg at oss, vika ihop kladerna, ga till en disk for att betala, till nasta for att hamta ut plagget och sen ska man visa kvittot innan man gar ut ur affaren. Det slutade iaf med en champagnefargad sari for min del (6 meter tyg, men sa fiiiin) och lite annat. Haremsbyxor, hmm. Jag har sagt att jag aldrig kommer anvanda det, men vad fasen ska man gora nar det ar 40 grader och man inte far visa axlar eller knan utomhus? Man ar ju knappt manniska! Jag har rest en hel del, men den har varmen har jag aldrig upplevt forut, svetten rinner och rinner och ingen ac i huset sen. Vi har iofs flaktar, aven om de lagger av ibland...
Huset vi bor i ar stort och rymligt for alla. Vi ar 5 stycken som delar rum och har eget badrum med dusch. Dock inget toapapper men det fick vi kopa... Saker och ting ar verkligen hur billigt som helst har, kopte t.ex snacks for 7 svenska kronor har om dagen och da var det inte en sak jag kopte. En taxi kan kosta 50 ore osv, sa det ar ju toppen. Folk i huset ar gastfria och ger oss det vi vill ha, om nagon fragar om de dricker kaffe i Indien gar det genst ivag och gor i ordning det till oss. Kaffet kanske inte ar sarskilt gott har, bara blask, men deras te ar mumma.
Maten ar ocksa jattegod. Vi har atit vegetariskt fram till idag for att vara baby stomachs (som Santhanam, mannen vi bor hos sager) ska vanja sig vid de indiska kryddorna, men det har gatt bra for samtliga an sa lange. Vi far flera ratter vid varje maltid sa det finns en del att valja bland.  Dessutom trodde jag aldrig jag skulle saga att banangrot ar supergott, men namnam! Vid varje frukost ar det banangrot och farsk frukt som galler. Kanske lyckas man till och med ga ner i vikt har nere?

Vi svenskar har det bra har i Indien, folk ser verkligen upp till oss. Tydligen sa ar alla anglar i barnbockerna vita, vilket gor att folk faktiskt ser oss vitingar som goda anglar. Dar har ni forklaringen! Ibland kan det faktiskt vara lite jbbigt att folk sliter i en. De ska ta pa en, skaka hand, prata, bjuda pa allt mojligt osv. Men genom att ge dom ett leende gor du hela deras dag, de blir helt saliga sa det ar roligt att kunna gladja nagon!
Dessutom ar trafiken livsfarlig. Det finns inga trafikregler har sa da kan ni ju tanka er sjalva. Folk skiter i allt, precis allt. De gar och kor precis som de vill, jag vet inte hur manga ganger vi har varit nara pa att kora pa nagon. Vi far hoppas att det gar vagen...

Under dagen har vi hunnit med att tvatta och sola lite uppe pa taket innan det var dags for planering av faltstudierna. Vi ska ivag pa manga spannande grejer, kan knappt vanta aven om det sakert kommer bli en tung upplevelse ocksa. Lite senare ikvall ska vi ivag till en skola for att kolla runt lite. Vi var pa samma skola haromdagen for att se pa elevernas skolavslutning. Det var massor av dans och vi fick dela ut diplom till barnen. Eftersom vi ar som kungligheter har fick vi bade sittplatser pa scenen och langst fram. Resten fick sta och trangas, haha.

Det ar val mina intryck an sa lange! Svett, hetta, inget toapapper och annu mer svett. Pust. Hoppas ni har ett mer behagligt klimat hemma i Sverige. Skriver mer lite senare!

Framme

Hej kara vanner, har kommer det forsta inlagget fran Indien! Allt har gatt bra hittills och programmet borjar forst pa mandag. Detta betyder att vi spenderat dagen vid poolen idag. 40 grader varmt, men det far ga! Har ingen hemlangtan an sa lange, men antar att den kommer snart. Har tyvarr inte tid att skriva mer nu, men hall utkik for snart kommer det mer!

RSS 2.0